Waarom is chocola zo giftig voor je hond

Gepubliceerd op 2 april 2022 om 14:45

Waarom is chocola zo giftig voor je hond ?

Pasen is onlosmakelijk verbonden met de chocolade eitjes. Chocolade eitjes verstoppen is leuk voor de kids maar als de hond ze vindt is het wat minder.

Waarom is chocola zo giftig voor je hond terwijl wij als mens dit gewoon kunnen eten ? Chocolade bevat de stof theobromine hetgeen vergelijkbaar is met cafeïne. Hoewel chocolade zeer kleine hoeveelheden cafeïne bevat, is het de theobromine die chocola zo gevaarlijk maakt.
Theobromine is een alkaloïde (giftige verbinding van plantaardige stoffen) die werkt als een stimulerend middel zoals cafeïne. Honden hebben echter geen specifiek enzym dat mensen gebruiken om theobromine af te breken. Als gevolg hiervan kan theobromine de centrale zenuwsysteem en hart en bloedvaten bij honden over stimuleren, wat leidt tot verhoogde bloeddruk, braken, uitdroging, buikpijn, toevallen en zelfs de dood.
Bepaalde soorten chocolade bevatten meer theobromine dan andere. Als algemene regel geldt dat hoe donkerder de chocolade is, des te meer theobromine deze zal hebben. Witte chocolade en melkchocolade bevatten de minste theobromine. Pure chocolade daarentegen heeft ongeveer driemaal meer theobromine dan melkchocolade.

Als je het vermoeden hebt dat je hond chocolade heeft gegeten neem dat direct contact op met de dierenarts.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.