Knuffelen met je hond

Gepubliceerd op 23 januari 2022 om 21:09

 

Hondeneigenaren weten het allang, samen met hun trouwe viervoeter voelen zij zich gelukkiger, maar waarom?

 

Huisdieren hebben namelijk een positief effect op het stresshormoon cortisol en de hormonen oxytocine en endorfine.

Je hond knuffelen zorgt er namelijk voor dat je minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt terwijl je juist meer oxytocine produceert. Daarnaast wordt ook de aanmaak van endorfine gestimuleerd.

Als je een hond aait, knuffelt of in zijn ogen kijkt, komt niet alleen bij mensen oxytocine vrij, dat gebeurt ook bij de hond. Daardoor vormt een hond ook een band met de mens die hem knuffelt.

 

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het geeft ontspanning, het verzacht pijn en geeft ons een gevoel van geluk. Oxytocine verminderd stress, verlaagt bloeddruk en is hartslag verlagend.  Het verhoogt een gevoel van intimiteit en verbondenheid.

Daarnaast helpt dit hormoon je om socialer te zijn, je verbonden te voelen met anderen en verhoogt het je pijngrens. En tot slot maakt het je weerbaarder tegen verslavingen en geeft het sneller een gevoel van verzadiging bij het eten.

Cortisol

Cortisol is net als adrenaline is een stresshormoon. Je lijf maakt de hele dag door cortisol aan. Gedurende de dag wordt er steeds minder cortisol geproduceerd en rond 22.00 uur heeft je cortisolspiegel een dieptepunt bereikt. Je lichaam komt tot rust en maakt zich klaar om te slapen. In het geval van stress blijft je cortisolspiegel vaak te hoog en kun je niet meer goed slapen. En dat leidt vaak tot nog meer stress. Regelmatig je hond knuffelen in een stressvolle periode, geeft ontspanning.

 

Endorfine

In de volksmond wordt endorfine ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze naam krijgt het niet voor niets: je voelt je goed en prettig als het lichaam dit produceert. Daarbij zorgt deze stof ervoor dat je minder pijn ervaart bijvoorbeeld tijdens het sporten. Daarom wordt endorfine ook wel lichaamseigen morfine genoemd. 

Ook is het betrokken bij het beloningssysteem in de hersenen. Als ons lichaam wordt volgepompt met endorfine komen we in een bedwelmende staat van euforie terecht en voelen we ons compleet gelukkig.

Endorfine komt voornamelijk vrij bij stress, fysieke inspanning, pijn en tevredenheid .

 Vermenselijking

Oxytocine verhoogt het gevoel van verbondenheid, precies dat hormoon wordt aangemaakt bij de hechting tussen bijvoorbeeld moeder en haar baby. De hechting met je hond voelt dus niet alleen hetzelfde, in de hormoonhuishouding is het ook vergelijkbaar. Wanneer je knuffelt met je hond, krijg je vergelijkbare ouderlijke gevoelens.

Daarom is de stap naar de vermenselijking van onze hond al snel gezet, waardoor gedragsproblemen kunnen ontstaan.

Ondanks deze mooie band die je met hem kunt hebben, is het noodzakelijk om zijn hondse behoeftes in perspectief te blijven zien.

Veel excuses om extra te knuffelen, heb je waarschijnlijk niet nodig. Maar moest je er toch een nodig hebben: honden knuffelen is gezond. Dat hebben wetenschappers bevestigd.

Kortom: Tijd voor een harige knuffel!

Bron ; Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.