Neuswerk

Neuswerk heeft zoveel voordelen!

 

Een hondenneus is fenomenaal! Het is een superzintuig van de hond wat zij graag gebruiken. Behalve dat de meeste honden het ontzettend leuk vinden om te doen, kan het ook helpen bij sommige probleem gedragingen. Verder stimuleert het hun probleemoplossend vermogen en is het geestelijk vermoeiend. Als geleider en eigenaar leer je ook ontzettend veel van neuswerk doen met je hond, want je leert je hond zijn lichaamstaal beter te lezen.

De neus is het belangrijkste orgaan van de hond. Een hondenneus zit vernuftig in elkaar en zelfs wetenschappers weten nog niet exact hoe hij werkt. Wat men wél zeker weet, is dat een hond zijn neus graag gebruikt. Wilt u hierover meer lezen? Klik hier.

Detectie

Detecteren is een sport die je hond leert om een bepaalde geur op te sporen en aan de geleider te verwijzen dat de geur is gevonden. Detectie is een positieve, uitdagende activiteit die honden de mogelijkheid biedt om hun sterkste natuurlijke zintuig te gebruiken op een manier die leuk en boeiend is en die een basis van vertrouwen tussen de geleider en de hond opbouwt en versterkt.

Alle honden kunnen leren detecteren. Ongeacht ras of leeftijd. Bovendien is het ideaal voor honden met gezondheidsklachten, omdat we vooral bezig zijn met het vragen van denk- en neuswerk. Er zijn geen voorwaarden over wat je hond al moet kunnen. Je kunt zelfs met je pup al komen detecteren.

Drukke, hyperactieve honden krijgen er rust door en leren zich te concentreren; onzekere honden bouwen zelfvertrouwen op. Na het detecteren is je hond moe en voldaan. 

We trainen met verschillende materialen in de snuffeltuin op de hondensportvereniging WIK. Detectie trainingen worden in zowel groepsverband als privé trainingen gegeven. 

 

 

Speuren - mantrailen 

Tijdelijk niet beschikbaar

Het doel van speuren of mantrailen is om met een hond een vermist persoon op te sporen. Hierbij maken we gebruik van de natuurlijke driften van de hond, zonder druk en dwang. Bij speuren staat een goede samenwerking tussen jou en je hond centraal.

Speuren is intensief voor hond en geleider. Dit komt voornamelijk doordat speuren veel van het concentratievermogen en uithoudingsvermogen van de hond en geleider vraagt.  Tegelijkertijd ervaren alle honden speuren als uitermate positief. 

De trainingen zullen plaatsvinden op verschillende locaties, zoals het Twiske of de Jagersplas. Tijdens de trainingen zijn er voldoende rustmomenten voor de hond en geleider. Er zijn trainingen in klein groepsverband of privé.