Ongemakken van het voorjaar en zomer

Gepubliceerd op 23 juli 2022 om 01:19

Fijn dat lekkere weer, maar we moeten ook weer alert zijn voor onze viervoeters.

Berenklauw De Berenklauw is een enorme plant met grote bladeren met gevaarlijk scherpe bladpunten. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren. De plant bloeit van juni tot oktober met witte bloemen. De Berenklauw bevat sappen die onder invloed van licht op de huid blaren, verbrandingen en ontstekingen kan veroorzaken. Het sap uit de haartjes kan bij contact met de ogen zelfs blindheid veroorzaken. Als je hond in aanraking is gekomen met de plant, onmiddellijk de plek spoelen met veel koud water en daarna direct zonlicht vermijden voor een aantal dagen.

Grasaren Grasaren zijn meestal te vinden langs paden en wegen. Dit zijn plekken waar je hond graag snuffelt hierdoor ontstaat de kans dat ze zich vasthechten aan je hond. De scherpe punt kan snel en vaak onopgemerkt door vacht en huid van je hond dringen. Door beweging kan de aar steeds dieper in de vacht/ huid van je hond verdwijnen. Grasaren kunnen overal gaan zitten dus het is belangrijk om je hond goed te controleren na iedere wandeling, zeker als je tijdens je wandeling grasaren hebt gezien.

TekenTeken zijn weer actief dus check je hond na een wandeling. Verwijder de teek zo snel mogelijk, dit verkleint de kans dat geïnfecteerde teken bacteriën overdragen worden. In de regel is het zo dat indien ze binnen 24 uur worden verwijderd de kans op infectie klein is. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.

Kunstmest Let goed op welke ingrediënten kunstmest bevatten, het kan zo zijn dat in organische mest cacaodoppen worden verwerkt. Cacaodoppen bevatten, net als chocolade de stof theobromine en zijn daardoor zeer schadelijk voor honden. Let dus ook op met cacaodoppen als bodembedekker, de sterke lucht is zeer aantrekkelijk voor onze viervoeters.

Bron Astrid Helms

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.