Honden uitlaten in de herfst: enkele gevaren!

Gepubliceerd op 2 oktober 2021 om 23:46

 

Veilig er op uit in de herfst

 

Bomen kleuren oranje en bladeren vallen op de grond, de herfst is weer in volle gang! Niks lekkerder dan honden uitlaten tijdens een heerlijke boswandeling. Maar wist je dat herfstige dagen ook enkele gevaren meebrengen voor je hond?

Wij vertellen je er meer over.

Wist je bijvoorbeeld dat eikels en kastanjes giftig kunnen zijn voor honden? Wij vertellen je waar je voor uit moet kijken en waar je aan moet denken voordat jij gaat wandelen met je hond in de herfst.

 

Kastanjes en eikels

Bij de herfst horen kastanjes. Leuk voor kinderen om mee te knutselen en om spelletjes mee te spelen. Maar kastanjes zijn voor honden wat minder plezierig. Honden kunnen namelijk erg ziek worden van het eten van kastanjes én eikels. Zij kunnen hier buikpijn en diarree van krijgen of gaan braken. Bij het eten van grote aantallen kan jouw hond zelfs doodziek worden. Denk je dat je hond misschien iets opgegeten heeft tijdens de wandeling? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

 

Vergeet de tekenbeet niet

Vaak wordt er gedacht dat teken niet actief zijn in de herfst gezien het koude weer, maar niets is minder waar. Ook in de herfst zijn teken te vinden dus controleer jouw hond goed op beten en zorg voor de juiste maatregelen. Gooi bij vertrek een tekentang in je tas, zodat teken gelijk verwijderd kunnen worden zodra je ze hebt gevonden. Vergeet natuurlijk ook niet jezelf na te kijken om teken beten! In de herfst zijn ook vlooien nog actief, dus zorg ook voor de juiste vlooienbehandeling.

 

Giftige paddenstoelen

Naast kastanjes en eikels, zijn ook paddenstoelen in overvloed te vinden tijdens de herfst. Maar deze zijn gevaarlijk voor je hond als die er een hapje van wilt nemen. Het is moeilijk te herkennen welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. 

Honden eten paddenstoelen: wat gebeurt er daarna?

Wanneer honden paddenstoelen eten, zijn dit enkele van de meer voorkomende symptomen die gepaard gaan met paddenstoelvergiftiging:

 • Braken
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Koorts
 • Zwakheid
 • Inactiviteit
 • Bloeden
 • Geelverkleuring van de huid
 • Ongecoördineerde bewegingen
 • Sterke hartslag
 • Overmatig kwijlen
 • Epileptische aanvallen
 • coma

Hoewel de symptomen kunnen variëren, afhankelijk van welke paddenstoel uw huisdier werkelijk heeft gegeten, hoeveel en hoe groot de hond is, moet u altijd snel reageren. Houd tijdens het honden uitlaten je hond goed in de gaten en neem het zekere voor het onzekere en laat hem geen paddenstoelen eten.

 

 

Lichaamstemperatuur hond

De ene hond heeft een dikkere vacht dan de andere, wat betekent dat sommige honden behoefte hebben aan een jasje op koude en gure herfstdagen. Let bij honden met een dunne vacht goed op dat het jasje water- en winddicht is. Een jas kan er mooi uit zien, maar voor honden is de functionaliteit van de jas belangrijker dan de kleur. Denk bijvoorbeeld aan reflectiestrepen zodat jouw hond ook tijdens de donkere avondwandelingen goed opvalt.

Zichtbaarheid door een hondenhalsband

Zorg dat jij én je hond goed te zien zijn tijdens de donkere maanden. Een hondenhalsband met reflecterende strips of een verlichte halsband kan de perfecte oplossing zijn. Er zijn verschillende lichtgevende en reflecterende hondenriemen en hondenhalsbanden beschikbaar in alle maten die je kunt gebruiken bij het honden uitlaten. Jouw geliefde viervoeter moet goed opvallen voor andere verkeersdeelnemers!

Voorbereid honden uitlaten

De herfst is een heerlijke tijd om buiten te zijn met je hond, maar zorg wel dat je je nog even voorbereidt voor je door de herfstbladeren gaat struinen. Gevaar zit soms in een klein hoekje en alle viervoeters moeten veilig op pad kunnen gaan op een gezellig dagje uit met hun eigenaar.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.