Hoe verminder ik het verharen van mijn hond?

Gepubliceerd op 10 januari 2023 om 12:51

Tijdens de verhaarperiodes, vaak in het voor- en najaar onder invloed van licht en temperatuur, worden de baasjes van verharende honden (vooral kort stokhaar en lang stokhaar) gek van de loslatende haren in huis, op de bank en kleding. Er wordt naar de borstel en allerlei andere materialen die in een dierenwinkel te krijgen zijn gegrepen, om de hond fanatiek te ontdoen van het losse haar. Althans, dat is de bedoeling, want eigenlijk gebeurt er iets heel anders…door dit fanatieke borstelen wordt niet alleen de loszittende onderwol uit de vacht verwijderd, maar ook haren (zowel onderwol als dekharen) die nog niet loszitten. De ontwol technieken die baasjes vaak gebruiken: met fijne kam, hark, Furminator of Coat King sorteren de ruiende haren niet, maar trekken onrijp, rijp en dood haar zonder onderscheid in één haal eruit. Omdat de haarzakjes onmiddellijk de schade willen herstellen, vormen de haarknopjes met spoed nieuwe, tijdelijke wolharen. Die zijn van matige kwaliteit waardoor de hond een doffe vacht krijgt en waardoor hun levensduur kort is. De hond gaat dus meer verharen en er ontstaat veel meer klitvorming.

De wasbeurt

Als wolharen aan vervanging toe zijn, zien deze er doffig uit. De haarschubben staan open of zijn afgebroken. Daardoor zuigen de haren en haarzakjes water op tijdens wasbeurten. De jongere, gavere haren nemen geen water op. En de haren die al wel schade hebben maar nog niet ‘’los’’ zitten kunnen het voordeel van de twijfel hebben. Door het inmasseren van een shampoo verdwijnt vuil en vet van de haren. De haar zuigt zich door langdurig in te weken (minimaal 30 minuten) vol met water en shampoo, hierdoor wordt de haar zwaar en zal in veel gevallen al loslaten tijdens het uitspoelen van de shampoo. Het uitschudden doet de twijfelgevallen (beschadigde haren) loslaten. Dit uitschudden kan extra ondersteund worden door het inzetten van een zogenaamde waterblazer. Door middel van een harde, niet warme luchtstroom worden alle ‘niet gave haren’ uit de vacht geblazen, waardoor we zowel de hond als de vacht niet kunnen beschadigen en tegelijk de hond drogen. Het droogwrijven met handdoeken, doorkammen of föhnen met hitte doet ook de goede haren van de wol loslaten en dat is ongewenst. Na het droogblazen moet er eigenlijk niet na geborsteld worden, maar bij extreme klitten is dit helaas wel noodzakelijk. Na een week dient de waskuur (in veel gevallen) herhaalt te worden. Op deze wijze wordt de natuurlijke verhaaring beperkt tot soms wel één wol ruiperiode per jaar, de echte kortharen hiermee uitgezonderd. Door na een week dezelfde wasbeurt te doen, komen de wolharen mee die iets jonger waren dan die van vorige week. .Conclusie van teveel borstelen: Je helpt de vacht er niet mee maar maakt er een probleem bij: meer klitten, sneller verharen.

Echte kortharen zoals Boxers verharen door hun korte haarlengte veel meer en kennen in 1 seizoen soms wel 2 tot 3 verhaarperiodes. Voor hen werkt de waskuur uiteraard ook, alleen kan deze nog niet helemaal teruggebracht worden naar 1 verhaarperiode per jaar.

Tot slot: Een professionele trimsalon heeft alle faciliteiten in huis om deze behandeling doeltreffend en duurzaam uit te voeren. Het helpt uw hond door zijn ruiperiode, voorkomt overmatig verharen, zorgt voor een schone, mooie en gezonde vacht en natuurlijk scheelt het u veel tijd en nog meer haar en rommel in huis!

Bron hondensport vereniging wik 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.